

Over ons
Het verhaal van
Museumboefjes
Mijn naam is Sara Backer.
Ik ben kunsthistorica, vakdocent en educatieprofessional. Ik ontwikkel educatief materiaal gericht op kunst kijken en beleven voor alle leeftijden. Mijn liefde voor het begrijpelijk en toegankelijk maken van kunst voor iedereen vormt de basis van mijn eigen bedrijf Toverkunst Museum. Vanuit mijn specifieke behoefte om jonge kinderen – met name peuters, een vergeten groep – kunst te laten beleven is Museumboefjes ontstaan.
Werkgebied
Mijn werkgebied omvat onder andere workshops bij kinderdagverblijven, voorscholen en basisscholen, rondleidingen in musea en colleges voor (dementerende) ouderen in verzorgingshuizen. Ik ben bedenker en creatief ontwerper van de Boefjeskastjes. Samen met een creatief team ben ik verantwoordelijk voor het productieproces. We werken met kindvriendelijke materialen.
Overig
Binnen de Vereniging van Kunsthistorici (VNK) ben ik betrokken geweest bij de oprichting van de sectie Educatie in 2016. Sindsdien lever ik een bijdrage aan het organiseren van activiteiten en het signaleren van ontwikkelingen in het educatieve werkveld.
Eveneens schrijf ik over mijn kunstavonturen met kinderen en volwassenen op LinkedIn en in mijn blog Saar vertelt.
Met mijn twee boefjes van 3 en 7 jaar oud bezoek ik musea door het hele land.
Atelier
Sinds april 2024 heeft Museumboefjes een eigen atelier voor het ontwikkelen en produceren van de Boefjeskastjes bij Treehouse NDSM in Amsterdam-Noord.
Team
Museumboefjes werkt, naast het vaste team, samen met externe creatieve makers en professionals uit zowel de kinderopvang als de culturele sector. Op deze manier combineren we expertise en creativiteit.

Eyk Backer
Adviseur & sponsor
Eyk helpt mee om samenwerkingen en plannen van Museumboefjes van de grond te krijgen. Met zijn ondernemersgeest is hij van grote waarde.

Hanna van Zinnicq Bergmann
Creatief ontwerper & design
Hanna speelt een belangrijke rol in het creatieve proces. Met haar gevoel voor kleur en oog voor detail draagt ze bij aan het om toveren van Boefjeskastjes tot ware kunstwerkjes.

Rolf Posthouwer
Technisch ontwerper & uitvoerder
Rolf gelooft in ‘meten is weten’ en pakt technische uitdagingen doelgericht aan. Dankzij zijn praktische oplossingen is hij een onmisbare kracht bij het bouwen van de Boefjeskastjes.

Kaj Posthouwer
Technisch ontwerper & maker
Kaj zet zijn inzicht, creativiteit en expertise als technisch ontwerper in voor de technische uitwerking van de Boefjeskast. Kaj verzorgt de werktekeningen, instructies en 3D-printmodellen.
ons product & aanbod
Wat is Museumboefjes?
Cijfers aan het woord
De afgelopen jaren is een solide basis gelegd in kunst- en cultuureducatie voor jonge kinderen. Met een groeiend netwerk van terugkerende opdrachtgevers, duurzame samenwerkingen en bewezen impact. De cijfers geven een beknopt beeld van de opgebouwde ervaring en betrokkenheid.
0%
Terugkerende opdrachtgevers
0+
Ondersteunde organisaties
0
Voltooide projecten
0
Kunstobjecten van musea in Nederland in onze collectie
0
Minuten gemiddelde speeltijd van peuters met het Boefjeskastje
0+
Leden van de Boefjesclub
Veelgestelde vragen
Welke 5 vragen krijgen wij vaak gesteld?
Waarom is kunst voor jonge kinderen belangrijk?
Kunst helpt jonge kinderen om te fantaseren, herkennen en zelf iets te maken. Buiten het museum wordt kunst laagdrempelig en toegankelijk – gewoon op straat, in de wijk of op school. Zo groeit kunst mee met het kind: speels, herkenbaar en vol ruimte voor eigen ideeën.
Wat is een Boefjeskastje eigenlijk?
Een Boefjeskastje is een compact, herkenbaar speelmuseum op kinderhoogte. Het nodigt kinderen uit om met al hun zintuigen en fantasie kunstobjecten te ontdekken, te ervaren en te begrijpen. Zo creëert het overal een toegankelijke en speelse museumbeleving voor jonge bezoekers.
Is het alleen leuk voor peuters?
Nee, het is leuk en leerzaam voor kinderen van verschillende leeftijden, en ook voor volwassenen. Of je nu komt met familie, opvang, school of buurtgroepen: samen ontdekken en spelen maakt het voor iedereen een fijne ervaring.
Is het kidsproof?
Ja! We gebruiken verf op waterbasis en veilige materialen. Alles is getest vóór en mét kinderen, zodat het stevig, veilig én uitnodigend is voor jong publiek.
Waarom gebruiken wij zowel nieuwe als hergebruikte materialen?
Omdat het duurzaam is én herkenbaar voor kinderen. Door hergebruik te combineren met nieuwe materialen ontstaat een spannende mix van vertrouwd en verrassend – stevig, mooi én speels.